Hoe is de geschiedenis van smoothies nu tot stand gekomen?

Hoewel in de hedendaagse tijd bijna iedereen je een antwoord kan geven op de vraag “wat is een smoothie?” kunnen niet zo heel veel mensen je iets vertellen over de geschiedenis van smoothies en hoe de smoothies op de stand van vandaag gekomen zijn.

Om te beginnen moeten wij een heel stuk terug in de tijd. In oosterse en mediterraanse culturen worden al sinds honderden jaren dranken van gepureerde vruchten geserveerd die op de moderne smoothie lijken.

Dankzij de uitvinding van de elektrische blender en recepten uit Brazilië worden sinds begin de jaren ‘30 smoothies verkocht. De eerste verkooppunten in de jaren ‘30 waren de ‘health food’ winkels aan de westkust van de Verenigde Staten, maar het was pas zo halverwege de jaren ‘30 dat de term smoothie gebruikt werd in recepten en handelsmerken. Tegen het einde van de jaren ‘60 verkochten ‘health food’ winkels en ook ijscomannen smoothies door de hele VS.

In de daaropvolgende decennia werd de smoothie alsmaar populairder. Een van de redenen dat de smoothie in de jaren ’60 razend populair werd, was het feit dat steeds meer mensen geïnteresseerd waren in een gezonde en ook macrobiotische levensstijl.

In 1970 kwam de tiener Steve Kuhnau ook op het idee om smoothies te maken. Door zijn lactose intolerantie kon hij helaas niet van milkshakes genieten zoals al zijn vrienden. Om toch een soortgelijk drankje te hebben kwam hij op het idee om vers fruit, ijs, voedingsstoffen en fruit dranken te mengen. Tot zijn geluk ontdekte hij ook nog dat de smoothies die hij maakte niet alleen super lekker smaakten, maar ook nog goed waren voor zijn spijsvertering, allergieën en het bloedsuiker peil. Steve Kuhnau was zo enthousiast van zijn ontdekking dat hij in 1973 een ´health food´ winkel, genaamd “The Smoothie King”, opende waar hij zijn gezonde drankjes verkocht.

Hoe heeft de smoothie dan eigenlijk zijn naam gekregen? Hoewel het erg onwaarschijnlijk klinkt hebben hippies naast Peace, Love en Flower Power ook de smoothie z’n naam gegeven. De term “smoothie” werd gebruikt om alles te beschrijven. Van beha´s tot balpennen, auto verf enzovoorts. Er was zelfs een band die “The Smoothies” heette! Pas toen Steven Kunhau z’n drankjes smoothies ging noemen om de aandacht te krijgen van gezondheidsbewuste hippies werd de naam smoothie echt geassocieerd met het drankje.

Dus de volgende keer dat je een smoothie drinkt aan z’n naam komt, hoe deze in de westerse en moderne cultuur terecht gekomen is en kun je zelf ook een beetje vertellen over de geschiedenis van smoothies.

De Evolutie van de smoothies

Sinds smoothies voor het eerst populair werden is al een behoorlijke tijd geleden. In deze tijd heeft de smoothie ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels zijn er honderden zo niet duizenden verschillende recepten en variaties van smoothies die uiteenlopen van gezond tot zo gezond als een toetje.

Op onze site zijn zowel smoothies te vinden voor mensen die graag een gezond drankje willen, als ook smoothies die meer geschikt zijn als een zoet toetje. Hebben jullie nog lekkere smoothie recepten voor ons laat ze ons weten zodat wij onze receptendatabase zo snel mogelijk kunnen uitbreiden.